Skocz do zawartości

Co po prawie?

• Nie możesz odpowiedzieć
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 wbetka

• Leszcz

• 1 postów
  • Rok:II
Napisano 17 sierpień 2007 - 06:54

Dostałam się na studia prawnicze. Czy po studiach prawniczych konieczna jest aplikacja? Czy można pracować po zrobieniu magistra z prawa w zawodzie, z jakiego ma się wykształcenie? Czy aplikacja jest potrzebna, jeśli nie chce pracować w sądzie jak adwokat, prokurator, czy sędzia? Jaką pracę mogę wykonywać po prawie, bez aplikacji?

#2 aduchna

• Femme Fatale

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 4360 postów
  • Rok:apl. sądowa

Napisano 22 sierpień 2007 - 15:53

aplikacja nie jest konieczna.
jest sie magistrem prawa.
można pracować wszędzie, nawet w kancelarii, ale bez uprawnień, jakie ma radca, adwokat, itp.
możesz pracować w banku, większych firmach i wszędzie, gdzie jest obsługa prawna jest potrzebna na bieżąco.

#3 Mathieu

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8747 postów
  • Rok:IV
Napisano 24 sierpień 2007 - 22:07

Wydaje mi się, że z powodzeniem możesz pracować jako prawnik w kancelarii lub w dziale prawnym jakiejś firmy. Zresztą, częstą sytuacją jest jeżeli w jakiejś kancelarii ktoś pracuje na stałe i jednocześnie robi aplikację.

A jaką pracę można wykonywać po prawie to chyba zależy bardziej od Ciebie, co chciałabyś robić...możliwości jest mnóstwo, a wiedza prawnicza naprawdę przydaje się w wielu dziedzinach

Pozdrawiam!
Dołączona grafika

#4 dark_man__x

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 731 postów
  • Rok:absolwent
Napisano 26 wrzesień 2007 - 09:06

Wyświetl postUżytkownik wbetka dnia 17 Aug 2007, 07:54 napisał

Dostałam się na studia prawnicze. Czy po studiach prawniczych konieczna jest aplikacja? Czy można pracować po zrobieniu magistra z prawa w zawodzie, z jakiego ma się wykształcenie? Czy aplikacja jest potrzebna, jeśli nie chce pracować w sądzie jak adwokat, prokurator, czy sędzia? Jaką pracę mogę wykonywać po prawie, bez aplikacji?

Hm. Gdy ty będziesz kończyć studia, to sytuacja może być zupełnie inna niż obecnie. Po pierwsze, prawdopodobnie rynek już do tego czasu tak się nasyci osobami po aplikacji, że prawdopodobnie ciężko będzie ją kończyć. Po drugie jednak, jest opcja, że będą już funkcjonować doradcy prawni, ktory to status będzie się zdobywać właśnie przez "zwykłą" pracę w branży. Po trzecie, trzeba generalnie stwierdzić, że naprawdę prawo daej tak dużo opcji pracy, że ciężko tu wszystkie opisać. Zresztą poszukaj trochę na forum, bo już sporo się o tym pisało (chyba w dziale dla kandydatów).

Pozdrawiam
How you gonna upgrade me? What's higher than number one?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych