Skocz do zawartości

Czy trzeba zdać zawsze 2 podstawowe?

• Nie możesz odpowiedzieć
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 agne

• Wyga

• PipPipPipPip
  • 230 postów
  • Rok:II

Napisano 18 luty 2008 - 13:21

witam! :)
A co w przypadku jeśli ktoś zdał na pierwszym roku 5 przedmiotów podstawowych?Tez musi zdawać 2 przedmioty p.na następnym...?

Użytkownik agne edytował ten post 07 maj 2008 - 07:12

Czym jest życie? Szaleństwem? Czym życie? Iluzji tłem...

#2 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Rok:apl. radcowska
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 18 luty 2008 - 16:36

Według ostatnio obowiązującej wykładni dziekanatu wystarczą dwa przedmioty podstawowe rocznie, by zaliczyć rok. Tak więc, jeżeli zdało się 5 podstawowych na I roku, to można nie zdać żadnego na drugim, a na trzecim zdać 1.
Po każdym roku trzeba mieć średnio dwa na rok, więc po I 2, po II 4, po III 6 , po IV 8 No i żeby ukończyć studia trzeba mieć ich łącznie 11.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#3 rvdi

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1636 postów
  • Rok:V
Napisano 24 luty 2008 - 22:26

a można w drugą stronę? tj na pierwszym roku zdać np 1, na drugim 3 na trzecim 4, średnio jest to 2 i coś w okresie rocznie :P
Quod non est in USOS, non est in mundo.

#4 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 26 luty 2008 - 03:19

Nie, nie można.
To tak jak z punktami ECTS - możesz nadrobić na przyszłość.
Nie można zrobić tak, że przez całe studia nie zda się zadnego podstawowego i na V roku zda się ich 11.
Po każdym roku trzeba mieć średnio dwa na rok, więc po I 2, po II 4, po III 6 itd. No i żeby ukończyć studia trzeba mieć ich 11.
Dołączona grafika

#5 moee

• Wyga

• PipPipPipPip
  • 261 postów
  • Rok:III
Napisano 26 luty 2008 - 09:00

Wiem, że może trochę głupie pytanie, no ale...

Specjalizacyjne zaliczą się do podstawowych, prawda? :>

#6 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów

Napisano 26 luty 2008 - 20:03

Na Boga, NIE!
Przedmioty podstawowe i specjalizacyjne to dwie osobne kategorie. Te pierwsze musisz mieć zdane dwa rocznie (patrz wyżej co do tego jak to rozumieć), łącznie przez studia 11.
Specjalizacyjnych możesz zdać dowolną ilość, możesz też nie zdawać ich wcale, jeżeli tylko uda Ci się jakimś sposobem mieć odpowiednią ilośc punktów ECTS, zeby zaliczyć rok.
Dołączona grafika

#7 gilligan

• Lobbysta

• PipPipPipPipPip
  • 420 postów
  • Rok:IV
Napisano 26 luty 2008 - 20:11

i to sie tak sprawdza? bo mnie sie wydaje ze po 1 roku mam jeden podstawowy

#8 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów

Napisano 26 luty 2008 - 22:12

1. To nie jest dział do dyskusji.
2. Sprawdź to w tematach w dziale samorządu.
3. Jesteś pewien? Bo według samorządu taka sytuacja jak Twoja jest niemożłiwa. Może miałeś super szczeście i Ci się udało, ale wątpię.
Pisze tutaj jaka jest oficjalna wersja samorządu i jest ona dokładnie taka jak piszę.
Dołączona grafika

#9 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów

Napisano 27 luty 2008 - 18:23

Jeżeli już na IV roku będzie się miało 11 podstawowych, to oczywiście na piątym nie trzeba będzie już żadnego zdawać. Jeżeli po III roku będzie się ich miało 10, to na IV wystarczy 1 i potem już nie trzeba zdawać więcej.
Dołączona grafika

#10 skispringerin

• Wyga

• PipPipPip
  • 105 postów
Napisano 01 marzec 2008 - 14:10

Czy powszechna historie prawa oprocz tego, ze jest obligiem, uznaje sie tez za przedmiot podstawowy? na harmonogramie zaznaczona jest jako O/P
Dołączona grafika

#11 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów

Napisano 01 marzec 2008 - 21:08

Przepraszam, czy nie wdziałaś wielkiego napisu na górze działu "proszę przeczytać zasady"?
Na to pytanie odpowiedź padła wiele razy: musisz zdać jeden przedmiot historyczno-prawny. Ten jest liczony jako oblig i NIE liczy się jako podstawowy.
Jeżeli jednak zdasz więcej, np. rzym i PHP, PHP i HPPiP, Rzym i HPPiP lub Rzym, PHP i HPPiP, to jeden przedmiot będzie uznany jako oblig i NIE będzie liczył się jako podstawowy, ale pozostałe będą.
Czyli jak zdasz wszystkie historyczno-prawne (O/P) to będziesz miała zdany jeden oblig i dwa podstawowe.
Dołączona grafika

#12 Zielonooka737

• Szaraczek

• PipPip
  • 84 postów
Napisano 03 marzec 2009 - 16:21

Wyświetl postUżytkownik Jean dnia 18 Feb 2008, 16:36 napisał

Według ostatnio obowiązującej wykładni dziekanatu wystarczą dwa przedmioty podstawowe rocznie, by zaliczyć rok. Tak więc, jeżeli zdało się 5 podstawowych na I roku, to można nie zdać żadnego na drugim, a na trzecim zdać 1.
Po każdym roku trzeba mieć średnio dwa na rok, więc po I 2, po II 4, po III 6 , po IV 8 No i żeby ukończyć studia trzeba mieć ich łącznie 11.

Czy ta wykładnia dziekanatu jest aktualna? Bo ja na I i II roku zdałam w sumie 7 podstawowych, w ubiegłym semestrze 1, a na USOSie mam informację, że brakuje mi 1pkt za przedmiot podstawowy do zaliczenia III roku :blink:
Może jednak wymagają zdania 2 podstawowych na każdym roku? <_<

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych