Skocz do zawartości

Czas zrobić z tym porządek

48 odpowiedzi w tym temacie

#41 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Rok:apl. radcowska
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 23 październik 2008 - 14:51

Noo... ale jak pomyślę, jak bym sobie prowadził teraz, to nie wiem jak :-P
w sumie na pierwszym roku miałem sporo szczęścia.
Chociaż rzeczywiscie czasem dobijają mnie pytania o sprawy ewidentnie oczywiste, a przynajmniej takie, na które odpowiedź można zdobyć na dowolnym wykładzie.
Dodać trzeba też, że gdy zacząłem prawo 4 lata temu, to po pierwsze nie było tak mocnych zmian regulaminu, po drugie deklaracje były na karcie, gdzie zakreślało się przedmioty, po trzecie nie było USOS, a po czware wreszcie królowaly wzechobecne idiotyczne plotki.
Powiedz, ile razy słyszałeś od kogoś, że jak coś zadeklarujesz, to MUSISZ to zdać?
Albo, że jak zdasz więcej niż 60 punktow, to na kolejnym roku NIC Ci to nie da?
Ja zaczynajac pierwszy rok uslyszalem to od kogos z drugiego i bylem dlugo przekonany, ze tak wlasnie jest.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#42 mp

• Admin

• 1671 postów
  • Zajęcie:prawo cywilne, prawo internetu :) webdesigning, photoshop

Napisano 23 październik 2008 - 14:58

To Forum zostało stworzone po to aby pomagać w studiowaniu a nie aby go zastąpić. Idea została wypaczona niestety i samo się "dostosowało" do nowych trendów i zapotrzebowania. Trudno zapanować nad 14.000 użytkowników. Każdy chce o coś zapytać, coś napisać. Forum przeszło modernizacje struktury - wprowadziliśmy podziały na katedry, stworzyliśmy działy merytoryczne w którym przestrzegamy porządku - to, że ktoś tam robi bałagan niestety jest często poza naszymi możliwościami przerobowymi. Po to właśnie wprowadziliśmy raporty, które załatwiają odwalając niefajną robotę moderatorzy.

Forum jest płaszczyzną wymiany informacji - nie jest to statyczna strona taka jak Portal. Nie może tu być porządku a wszystko nigdy nie będzie w tym samym miejscu. Polecam korzystania z wyszukiwarki i z używania jej zaawansowanych funkcji - to naprawdę ułatwia znalezienie żądanej informacji.

Zawsze jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje. Za jakiś czas przeprowadzimy kolejny nabór do redakcji połączony z akcją promowania Portalu. Jeżeli ktoś będzie chciał się do nas przyłączyć z I roku i mieć wpływ na lex.edu.pl to zapraszamy.
mp@lex.edu.pl

Naczelny Cenzor Forum
Dołączona grafika

#43 _użytkownik usunięty_

Napisano 23 październik 2008 - 15:00

Ja mam sugestię. Można wprowadzić obowiązek wklejania zdjęć, przez studentki, do swoich profili. Fachowa sugestia, nje? 8]]

#44 Kuba55

• Wyga

• PipPipPipPip
  • 204 postów
  • Rok:absolwent
Napisano 23 październik 2008 - 15:02

Rzeczywiście plotka to była podstawa wszelkiej wiedzy:) Ale prędzej czy później człowiek szedł do dziekanatu czy na tablicę pod dziekanat, albo do sekretariatu i się wszystkiego dowiedział. A dziś o byle pierdół jest zadawane pytanie na forum i robi się syf.
Wracając jeszcze do plotki, to na forum jest ona nadal powszechna. Aczkolwiek od zeszłego roku gdy jest nowy samorząd, pierwszy w mojej ocenie, który robi tak wiele dla studentów ( a to już jest trzeci samorząd, który obserwuję) to polityka informacyjna jest dużo lepsza.

#45 Qkazoo

• Wyga

• PipPipPipPip
  • 205 postów
  • Uczelnia:Uniwersytet Jagielloński
  • Rok:IV
Napisano 23 październik 2008 - 21:15

Widzę, że zaczynamy powoli dochodzić do jakiego konsensu, to dobrze, wręcz znakomicie, czas zatem podjąć jakieś merytoryczne działania, bo jak już wspomniałem, a powiem to dobitniej jeszcze raz: wpływ lex-forum na studia jest nieoceniony. Chociaż przyznam, że bez pomocy starszych kolegów i ich "plotek", nie wszystko by mi się udało. Niestety internet w najbliższym czasie nie zastąpi człowieka, co nie oznacza, że nie należy do tego stanu dążyć :D

PS. Popieram, pomysł wywalania zamiast blokowania nieaktualnych, bądź nietrafnych tematów. Zwolniłoby to trochę miejsca.
Ha! Nikt nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji!

#46 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 23 październik 2008 - 21:44

Cytat

Ale co do tematu mam jedną sugestię/pytanie - dlaczego tematy, ktore sa tworzone zle/w niewlasciwym miejscu/byla juz na nie odpowiedz, i które są zamykane, nie są od razu wywalane do kosza? Myślę, że zwiększyłoby to transparentność forum

Heh, to dobre pytanie. Nasza szczytna idea była taka, że nalezy pracować u podstaw i nauczać krnąbrnych userów przez blokowanie tematów, najlepiej z pouczającą uwagą co do tego co zrobili źle, co unaoczni im zło ścieżki, na którą weszli i pozwoli im stanąć w szeregu z używającymi opcji szukaj i piszącymi w istniejących tematach, by mogli razem z nimi budować nowe lepsze forum. Ma to być przeciwieństwo brutalnego punitywizmu w postaci bezlitosnego kasowania tematów, o których mówisz i przywalania banów w przypadku, gdy ktoś założy taki temat kolejny raz, nieświadom, że został on usunięty, a myśląc jedynie, że coś sie popsuło i temat nie zaistniał w świecie wewnętrznym.
Oczywiście cała ta teoria jest o kant pupuni rozbić, bo nie działa, ale jakoś się przyzwyczailiśmy.
Co jakiś czas ktoś przesiewa działy wywalając zablokowane tematy, ale tu, przyznaję, jest problem.

Cytat

Rzeczywiście plotka to była podstawa wszelkiej wiedzy:) Ale prędzej czy później człowiek szedł do dziekanatu czy na tablicę pod dziekanat, albo do sekretariatu i się wszystkiego dowiedział. A dziś o byle pierdół jest zadawane pytanie na forum i robi się syf.

Wiesz, ja się w tamtym roku dopiero dowiedziałem, że nie trzeba mieć 2 podstawowych obowiązkowo rocznie, tylko wystarczą dwa średnio. Zylas z poprzedniego samorzadu mówił, że tak było zawsze. Tylko ciekawe tylko, kto o tym wiedział, skoro pewnie nawet starosta mówił coś przeciwnego.
Dołączona grafika

#47 Kuba55

• Wyga

• PipPipPipPip
  • 204 postów
  • Rok:absolwent
Napisano 23 październik 2008 - 23:01

Wyświetl postUżytkownik Jean dnia 23 Oct 2008, 22:44 napisał

Wiesz, ja się w tamtym roku dopiero dowiedziałem, że nie trzeba mieć 2 podstawowych obowiązkowo rocznie, tylko wystarczą dwa średnio. Zylas z poprzedniego samorzadu mówił, że tak było zawsze. Tylko ciekawe tylko, kto o tym wiedział, skoro pewnie nawet starosta mówił coś przeciwnego.

Chyba jesteś w błedzie bo jak byliśmy na pierwszym roku to dostaliśmy takie kartki z informacją a na niej jak byk pisało, że trzeba dwa na rok. Tak mi się przynajmniej wydaję. A jak było inaczej, to wychodzi na to, że po czterech latach doszła wreszcie do mnie plotka:)

#48 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów

Napisano 23 październik 2008 - 23:30

Chodzi o to, że informacja oficjalna była wtedy taka, jak właśnie ta kartce, czyli, że obowiązkowo w każdym roku musisz mieć zdane 2 podstawowe. A tak nie jest, bo ja na przykład w ostatnim roku (moim IV) nie zdałem żadnego, zdawszy w latach poprzednich 9 i nie miałem problemów. Gdyby nie forum, to bym pewnie zdawał jakieś pierdoły byle tylko miały "P" w harmonogramie.
Dołączona grafika

#49 Michal_L

• Prezio

• 9487 postów
  • Rok:V

Napisano 23 październik 2008 - 23:36

I już robicie quasi-offtopy i zaśmiecacie wątek o porządku :P
Co ukazuje jasno, że forum to nie kodeks (choć i kodeksy niezbyt poprawnie są ułożone) i ordugnu się utrzymać nie da.
Po prostu za dużo ludzi, za dużo wątków, za dużo pomysłów - i całe szczęście.

Może i jestem nieobiektywny, ale jednak uważam, że porządek - jako taki - jest i po krótkim przyzwyczajeniu się, da się korzystać w miarę sprawnie.

Inną kwestią jest to, że ważne informacje na Wydziale są jak rzeka (Heraklit?), dwa razy tych samych usłyszeć nie można, niestety.
Cena pokoju w Bydgoskiej 1180 z?, w Krakowie - 600. A Rektor pisze listy.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych