Skocz do zawartości

Uuwanie starych postow

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 jawor71

• Szaraczek

• PipPip
  • 73 postów
  • Uczelnia:Uniwersytet Jagielloński
  • Rok:V
Napisano 03 marzec 2006 - 11:41

Witam

Mam takie male pytanko

Dlaczego nikt nie usuwa starych postow?

Gdybyscie to robili zaoszczedzicie miejsca no i forum by sprawniej dzialalo. Patrzylem dzisiaj i mozna znalezc posty jeszcze z 1 XI.2005.

Moze utworzyc Katalog 'watki niekatywne' lub cos w tym stylu...

#2 motyllo

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 956 postów
  • Rok:II
Napisano 03 marzec 2006 - 11:50

jestem za.
nikt nie czyta postów z poprzedniego roku tylko zakłada nowy wątek.
moze kasowac po uplywie np 12 mies?
Witaj na pustyni rzeczywistości....

#3 tom

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 797 postów
Napisano 03 marzec 2006 - 12:18

Też jestem za tą inicjatywą. Sądzę, że 12 miesięcy jest chyba dobrą, wystarczająco elastyczną propozycją. Rzadko który wątek żyje dłużej, a niewiele osób wyszukuje stare tematy by nie zakładać nowych. I tak i tak jest bałagan (choć nieocenieni moderatorzy starają się nad tym zapanować, ba, więcej nawet i użytkownicy są im w tym przecież pomocni), a ten pomysł i jego wcielenie faktycznie mogłoby przyspieszyć śmiganie forum ;)
Diane...

#4 Skipper

• Lobbysta

• PipPipPipPipPip
  • 644 postów
Napisano 03 marzec 2006 - 17:29

a jak ktoś będzie chciał sie czegoś dowiedzieć o egzaminie z przedmiotu ktory był np. z rok temu?? co innego jakieś bzdurne tematu głównie z działu 'mam problem'
everybody on earth wanna rap

#5 gagamel

• Salonowiec

• 1198 postów
  • Rok:absolwent
Napisano 03 marzec 2006 - 18:12

A czy forum dziala zle/wolno?
Ta baza wcale nie jest jeszcze taka duza ;) 35mb z tego tabela z postami tylko 9mb

Jesli chodzi o przestrzen dyskowa to wierzcie, ze jeszcze jest spoooooooro miejsca i naprawde oszczedzac nie trzeba ;)
Dołączona grafika

Napisano 03 marzec 2006 - 18:49

nie chodzilo mi o temp(bo i tak wiekszosc ludzi ma stalke i im to obojetne) tylko o funkcjonalnosc. Jak mamy setki roznych tematow to ciezko znalezc to co nas interesuje

#7 marcia22

• Szaraczek

• PipPip
  • 79 postów

Napisano 04 marzec 2006 - 00:00

Moim zdaniem,to wlansie jest spora zaleta forum (a raczej bedzie,bo funkcjonuje od niedawna). To mocno ulatwia sprawe = zdobywanie informacji o egzaminach. A jesli chodzi o posty na te same tematy, to juz chyba od nas zalezy (?)

#8 LdF

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1476 postów
  • Zajęcie:paserstwo, sutenerstwo, wymuszenia

Napisano 04 marzec 2006 - 02:10

Proponuje skasowac temat "A czy B". To byl najobszerniejszy temat na forum. Zwolni sie miejsce i odejmie "uzytkownikom" forum tam udzielajacym sie odpowiednia ilosc postow :)

#9 Necro

• Arcykapłan

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 2327 postów
Napisano 04 marzec 2006 - 08:39

Coś straszne kompleksy mają niektórzy na punkcie tych postów. Ja bym chciał mieć stałą liczbę 666 ale się nie dało. Jak wyżej wspomniano miejsca nie brakuje, a jakby ktoś się chciał za rok dowiedzieć czy rynek czy Kazimierz, to się dowie.
Teraz o wyszukiwaniu. Nie wiem jak działa forumowe "szukaj", ale można zrobić tak. CTRL + F i wpisujemy wyszukiwane wyrażenie (sic!), po czym jeśli się nie pojawiło, przechodzimy do następnej strony i przyciskamy np "następne". A jak się coś znajdzie otwieramy w nowej zakładce. No i w ten sposób po niedługim czasie odnajdujemy interesujące nas wątki. To skrócony kurs ręcznego szukania.

A zakładanie nowych wątków przy kasowaniu starych jest imho bez sensu. Jeżeli szukamy pytań z poprzednich egzaminów, to kto po np 6 miesiącach będzie pamiętał jakie miał pytania? I jaka jest szansa, że zaglądnie do wątku o przedmiocie, który ma już za sobą? A do tego jeszcze stare wątki przesuwają się w dół listy, więc z tym bałaganem to troche przesada.
No i można albo przeszukać wszystkie wątki, przeczytać, co zajmuje trooche czasu, ale ciekawych i przydatnych rzeczy da się wywiedzieć, a można się zwyczajnie nauczyć i też jest fajnie. I nie
Tak ja to widze.
www.zdalny.biz

#10 motyllo

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 956 postów
  • Rok:II
Napisano 04 marzec 2006 - 09:44

z drugiej strony dane o egzaminach sie często dezaktualizują, bo np. zmienia się prowadzący albo wychodzi nowa książka, której dotychczas nie było w kanonie :)
Prawda jest taka że nikomu się nie chce przedzierac przez 80 stron postów - vide logika czy prawoznawstwo - a woli założyc nowy wątek, zwłaszcza jak chce zapytać o jedna konkretna rzecz.
Witaj na pustyni rzeczywistości....

#11 Necro

• Arcykapłan

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 2327 postów
Napisano 04 marzec 2006 - 16:31

Jedni się przedzierają, inni zakładają nowy wątek. Jak kto woli...
www.zdalny.biz

#12 mp

• Admin

• 1671 postów
  • Rok:apl. radcowska
  • Zajęcie:prawo cywilne, prawo internetu :) webdesigning, photoshop

Napisano 05 marzec 2006 - 01:39

dlatego tak bardzo przestrzegamy zasady jeden temat=jeden wątek, niestety coniektórzy nie :)
Co do kasowania postów to także jestem przeciw-baza postów może zawsze się przydać gdy ktoś chce poszukać jakiejś informacji.
Polecam opcję Szukaj :)))
Wogóle chciałbym tu trochę posprzątać-narazie robimy zebranie zarządu i będziemy debatować nad forum :P
mp@lex.edu.pl

Naczelny Cenzor Forum
Dołączona grafika

#13 Zbychu

• jajco?wirek

• 7248 postów

Napisano 05 marzec 2006 - 11:01

ale zauważcie pewną niekonsekwencję: napisane jest, ze posty z działu "Aktualności" będą usuwane po miesiącu.. a mimo to mozna tam trafic na posty z hohohohoho temu :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#14 LdF

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1476 postów

Napisano 05 marzec 2006 - 12:12

Mp, a po co zachowywac posty z tematu "A czy B"? Myslisz, ze ktos bedzie szukal po forum i sprawdzal jakiej udzielil odpowiedzi na steronie 145 na temat tego czy lubi zime czy wiosne? Czemu nie skasujecie tego tematu?

#15 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 05 marzec 2006 - 16:29

Tematy, które miały 1 post i zostały np. od razu zablokowane bo były kolejnym temate o np. tym samym egzaminie co jakiś czas wywalam, zeby w opcji szukaj nie wyskakiwały.
Co do kasowania tematów dla samego kasowania, to według mnie ta idea jest bez sensu. Wykładowca może się zmienić a może się nie zmienić. Jak pokazuje doświaczenie często nie zmieniają się nawet pytania na egzaminach.
Co do przedzierania się to po pierwsze jest opcja szukaj, po drugie innym wyjściem jest to, że trzeba by zalozyć nowy temat i odpowiadać na pytania od nowa. Automatyzne kasowanie jest bez sensu według mnie, bo kto wie czy nie zdaży się, że jakis temat będzie sie trzymał długo. Ostatnio ktoś rekatywaował temat o radiu. I słusznie. Wszelkie tematy z cyklu "Twoje ulubione cośtan" są właściwie nieśmiertelne, bo każdy nowy użytkownik może się na nich wypowiedzieć.
Część informacji oczywiście najlepiej by było wrzucić do jakiegoś FAQ, bo pewne pytania pojawiają się wielokrotnie.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#16 Necro

• Arcykapłan

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 2327 postów
Napisano 05 marzec 2006 - 16:30

A czemu się tak uczepiłeś tego tematu? Widocznie wątki są równouprawnione.
www.zdalny.biz

#17 LdF

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1476 postów

Napisano 11 marzec 2006 - 12:50

Jean moze podasz mi jaki jest powod zachowania tematu "A czy B"?

[ Dodano: 11 Mar 2006 12:51 ]

Cytat

A czemu się tak uczepiłeś tego tematu? Widocznie wątki są równouprawnione.

A dlatego, ze wtedy Dil nie bedzie miala 1000 postow :PP Lepiej?

#18 wronus

• Black Mamba

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 2695 postów
  • Uczelnia:Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
  • Zajęcie:jak kogoś one interesują to sie może zapytać;)

Napisano 11 marzec 2006 - 13:02

a dlaczego A czy B tylko skasowac??
wystarczy ze jest zamkniety i tyle bo w takim razie najlepiej od razu skasowac dzialy zwiazane z rozrywka.nie czarujmy sie ale tam wiekszosc postow jest spamerstwem albo pogaduszkami.zostawmy egzaminy i mam problem i zrobmy nudne forum na ktorym juz nikogo nie bedzie bo ile mozna dyskutowac o logice :wink:
Dołączona grafika<br />
Prezes,Pani i Władczyni,Master sesji wrześniowej we własnej osobie;p

#19 gagamel

• Salonowiec

• 1198 postów
Napisano 11 marzec 2006 - 13:03

Na nowym forum bedzie opcja "wylaczenia zliczania postow" w niektorych tematach. Jesli cos zostanie uznane za czysto spamerski watek - posluzymy sie ta opcja.
Dołączona grafika

#20 Zbychu

• jajco?wirek

• 7248 postów

Napisano 11 marzec 2006 - 13:07

o, to będzie jakieś nowe forum...?
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź