Skocz do zawartości

Regulamin forum, polityka kasowania postów

46 odpowiedzi w tym temacie

#41 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Rok:apl. radcowska
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 16 wrzesień 2010 - 14:38

Pasibrzuch:

Cytat

Nie wiem czy tu można pisać i tym razem proszę bez bana,tylko ewentualnie usunąć posta.

Taa... rób z siebie ofiarę ucisku, jaki Ty biedny i w ogóle, a my Ci wszystko kasujemy.

Cytat

Jak dla mnie to możecie napisać nawet w tym regulaminie,że moderator jest Bogiem i nigdy się nie myli.

Zawsze możesz zgłaszać swoje uwagi administratorom.

Ariel:

Cytat

f) pisania dwóch lub więcej swoich postów jeden pod drugim;

dla mnie zapis do usuniecia, sytuacje odpowiadam na post pojawia sie w tym czasie kolejny chce na niego odpowiedziec to nie wiem musze czekac jak ktos cos napisze zebym nie naruszyl regulaminu? tak wiem mam wyedytowac, tyle ze ja nie mam nawyku odswiezania strony i patrzenia a moze ktos uzyl edycji, watpie ze to ktokolwiek robi

To jest ogólna zasada. Nie stosujemy jej rygorystycznie, jeżeli odświeża się po dłuższym czasie, to problemów naprawdę nie ma.
Oberwałeś za to bana wtedy, czy tylko warna?
Być może pomyłka przy pracy, się zdarza.
Generalnie jeżeli chodzi o podbijanie tematu to radzę czekać przynajmniej dzień, chyba że się pali naprawdę. Inaczej grozi rzeczywiście warn/blokada pisania.

Cytat

mało modow? slyszalem ze bardzo ciezko zostac modem, chyba sam wyslalem kiedys zgloszenie i slyszalem ze wiecej osob wysyla, tylko nikt nie odpowiada na zgloszenia... rozumiem nie kazdy moze byc modem ale fajnie jakby ktos odpowiedzial

Uwaga do adminów. Też uważam, że powinno być więc osób w redakcji.

Cytat

a i na koniec marudzenie na modow (jeden wyjatek) jak najbardziej uzasadnione przesadzaja ostatnio

Przykłady. Przeanalizujemy. Opuszczanie redakcji zdarzało się także karnie (tylko raz, ale jednak).

Alastor:

Cytat

@pasibrzuch, moja odpowiedź:

Pierwsze prawo dejwa

Alastor, naprawde, nie pomagasz.

Pasibrzuch ponownie:

Cytat

A co to znaczy wątek merytoryczny?! Jego też przydałoby się jakoś oznaczyć.

Zabawne, że większości to nie sprawia problemów.
Wszystko co powyżej Na Każdy Temat to merytoryczny, co do zasady.
Co nie znaczy, że jako merytoryczne nie należy traktować tematów poniżej.
"Całkiem poważnie" - trzeba się trzymać tematu, odchodzić można w ramach ogólnej dziedziny (polityki, sztuki itd.).
Sportowe - różnie, zależnie od tematu, a także woli osób tym tematem zainteresowanych. Bany leciały za spam w tamtym miejscu, ale to raczej za powtarzanie kasowanych postów.

Cytat

1.Jeśli na ponad 8000 Twoich postów,żaden nie jest spamem to Ci bardzo gratuluję,a jeśli nie to nie potrzebnie widzisz drzazgę w oku swego bliźniego.
Dziwne też,że nie przytaczasz spamów,np...moderatorów.

Mam ponad 13 000 postów. Mogę śmiało założyć, że żaden z tych napisanych na forum merytorycznym nie jest spamem, przynajmniej z tych napisanych przez ostatnie 4 lata i 9 miesięcy, czyli od kiedy zostałem modem.

Poza tym, żeby dostrzeganie w oku bliźniego drzazgi było jakkolwiek naganne w swoim trzeba mieć belkę. Jeden post nią nie jest, gdy drzazgą jest ich kilkanaście.

Cytat

4.Generalnie to,że powyrywałaś z kontekstu 3-4 wypowiedzi na ponad 500,próbując zdyskredytować moją wiarygodność,w odpowiedzi na konkretne zastrzeżenia dotyczące działania tego forum tj.zbytnią arbitralność,stosowanie zbyt surowych kar jest żenujące.

Przepraszam, czy sugerujesz, że powinniśmy reagować dopiero, gdy np. większość postów danego usera jest sprzeczna z regulaminem?
I proszę, nie zasłaniaj się wyrywaniem z kontekstu. Te posty były spamerskie niezależnie od kontekstu - po prostu były i tyle.

Cytat

Czyli jednak są równi i równiejsi... jak to w Polsce

Jak to wszędzie, gdzie masz jakąkolwiek formę administracji. Sędzia może wyrzucić Cię z sali, Ty sędziego nie - nawet jak jest chamem.
Pilnujący może wyrzucić Cię z egzaminu za rozmawianie - Ty jego nie, nawet jak rozmawia.
Itd.

Cytat

2. To gdzie mogę zobaczyć uzasadnienie swoich ostrzeżeń,chętnie bym przeczytał,w szczególności tego drugiego,np. pisanie głupot "w wątku merytorycznym"-przynajmniej jak z uwagami w podstawówce,można by było się pośmiać

to problem techniczny niestety, ale rzeczywiście spory problem, skoro w regulaminie jest napisane, że user ma do tego prawo.

Marten:

Cytat

Ja mam taką uwagę, od kilku miesięcy już o tym wspominam i dalej jest jak jest, a sprawa ma związek z moderowaniem forum, a zwłaszcza otrzymywaniem ostrzeżeń. Kto mi powie skąd mam wiedzieć, że dostałem za warna za coś tam coś tam, jak w ogóle nie pojawia mi się paseczek z liczbą warnów i uzasadnieniami ? Bez informacji, że dostałem warna jak chcecie oddziaływać na zwalczanie łamania regulaminu forum, skoro sprawca nawet nie wie, że został ukarany w postaci ostrzeżenia i powinien się poprawić ?

Dodam, że o otrzymanym ostrzeżeniu jakiś czas temu dowiedziałem się dopiero teraz i to po napisaniu PM do moderatora.

Domyślam się za co. Za to, że zgłosiłem raport, że w temacie Ekstraklasa 2010/2011 - TYPOWANIE, gdzie przyjęto, że wpisuje się tylko klasyfikację i typy,a ktoś zaczął tam prowadzić niemerytoryczne rozmowy na temat stanu piłki nożnej. Fajnie któryś mod ma pod czachą, że daje warna za zgłoszenie SPAMU, a po głowie nie dostaje ten co spamuje, tylko ten który walczy o porządek. I wiecie co ? To jest ... SKANDAL !!!

Co do pierwszego: zgoda.
Co do drugiego: nie przesadzałbym ze skandalem (bana w sesji nie dostałeś - to byłby problem), ale rzeczywiście pewnie masz rację. Merytoryczność tematów sportowych to kontrowersyjna sprawa, ale pewnie warn jest niepotrzebny.

Deutshe Belle:

Cytat

Jak to się dzieje, ze przez długi okres (poonad rok), na forum króluje doktryna wolności - pozwala się na wiele i pozostawia nadużycia bez opieki, a troszczy się o przypadki ciężkiego naruszenia obyczajów forum,

a potem

przychodzą nowi modzi i oni przestrzegają skrupulatnie dobrych obyczajów.

O co tu chodzi?

O to co najbardziej oczywiste: o brak ludzi. Nie było modów, dwie osoby odeszły, parę przestało faktycznie działać, to i kontroli nad niczym nie było. Przyszli nowi modzi to wróciła kontrola.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#42 bsod

• czerwona świnia

• 1345 postów
  • Rok:kandydat
  • Zajęcie:haft krzyżykowy, gobeliny, kinga., moda, fitness, kiedyś wizaż

Napisano 20 wrzesień 2010 - 00:40

poziom ostrzezen oraz uzasadnienia sa juz widoczne, beda tez przychodzic na PM i maila informacje o otrzymaniu ostrzezenia. dodatkowo dolaczac bedziemy do uzasadnien tresc postow, ktore naruszyly regulamin.

#43 pasibrzuch

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 875 postów
  • Uczelnia:Uniwersytet Jagielloński
  • Rok:apl. adwokacka
Napisano 20 wrzesień 2010 - 01:11

1.Bardzo dobrze,że wrócono do starej formy-chciałbym jeszcze zapytać,gdzie można znaleźć posty,za które dostało się ostrzeżenia lub czy usługa ta jest już aktywna.

2.Co do wniosków dotyczących regulaminu i działania forum:

a)czy można by było wprowadzić jakieś zasady umarzania ostrzeżeń,np.przedawnienie

b)czy każde niemalże cytowanie większych postów czy tzw.piramidalnych postów musi być karane?
Często cytowanie takie służy poprostu zachowaniu przejszystości wątku i wskazaniu komu i na co się odpowiada
c)czy jest możliwe czasami kasowanie posta bez dawania od razu ostrzeżenia,tylko pouczenia (pojęcie spamu jest bardzo szerokie i nieraz różnie rozumiane przez różnych moderatorów-czasami nadwyraz subiektywnie co może prowadzić to "uwalania" niektórych użytkowników)

3.Do Jeana-kto niby miałby stwierdzić,że Twój post to spam?
Odnosząc się do Twojego przykładu,sędziowie sami się nie każą.
PO TRUPACH DO CELU,PO TRUPACH DO CELU,KAŻDY CHCE LEŻEĆ NA WAWELU!

#44 bsod

• czerwona świnia

• 1345 postów
  • Rok:kandydat
  • Zajęcie:haft krzyżykowy, gobeliny, kinga., moda, fitness, kiedyś wizaż

Napisano 20 wrzesień 2010 - 02:51

1. 'usluga' nie dziala wstecz, nie ma technicznej mozliwosci laczenia ostrzezen z postami na poziomie oprogramowania forum. bedzie sie to odbywalo na takiej zasadzie, ze moderatorzy beda wraz z powodem ostrzezenia wklejac cytat z trescia posta naruszajacego regulamin.

2a. rozwazymy taka opcje.

2b. nie musi i nie jest. zakaz wynika z netykiety, wiec jest to sprawa czysto uznaniowa. jesli uwazasz, ze piramida byla uzasadniona, odwolaj sie od ostrzezenia.

2c. nikt nie wlepia ostrzezenia z kazdym skasowanym postem. w koszu jest 57k postow, ostrzezen kolo tysiaca, co daje srednio 2% szans na otrzymanie ostrzezenia w przypadku usuwania posta <manipulacja>.

#45 Jean

• LAPD officer

• 13961 postów
  • Rok:apl. radcowska
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 20 wrzesień 2010 - 08:29

Cytat

c)czy jest możliwe czasami kasowanie posta bez dawania od razu ostrzeżenia,tylko pouczenia (pojęcie spamu jest bardzo szerokie i nieraz różnie rozumiane przez różnych moderatorów-czasami nadwyraz subiektywnie co może prowadzić to "uwalania" niektórych użytkowników)

Ostrzeżenie to forma pouczenia. W większości posty lecą, tak jak napisał bsod, bez żadnych konsekwencji dla usera.
Rezultatem pouczania na PM są, jak wynika z przeprowadzonych badań, w 56,7% pyskówki ze strony userów, a w 27,6% kompletne zignorowanie pouczenia.

Cytat

3.Do Jeana-kto niby miałby stwierdzić,że Twój post to spam?
Odnosząc się do Twojego przykładu,sędziowie sami się nie każą.

User używający opcji "raportuj". Poza tym, czy sugerujesz, że decyzja moderatora o uznaniu posta za spam ma charakter konstytutywny, więc post, o którym nie stwierdzono, że jest spamem nim nie jest, ergo osoba, której posty w sposób faktyczny (moderator przy niewielkiej liczbie kontrolujących go adminów) lub prawny (admin, na podstawie regulaminu) są wyłączone spod kognicji redakcji nie może napisać spamu, bo nie miałby kto jej posta za spam uznać?

Ciekawa teoria, ale może rozsądniejsza byłaby analogia z kotem Schroedigera, a więc stwierdzenie, że post nie jest ani spamem ani nie-spamem do momentu, gdy oceni go osoba mająca odpowiednie uprawnienia.

A może to po prostu kompletny bezsens co piszesz.

Co do sędziów: aha, i? nie wiem w ogóle co masz na myśli. Indywidualnie żaden sędzia się nie sądzi, ale inni sądzić go mogą. Tak samo jest w redakcji. Jak ktoś przegina to wylatuje, zarówno jeżeli przegina stosując swoje uprawnienia jak i po prostu narusza regulamin.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#46 Morte

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1536 postów
  • Rok:IV
Napisano 23 sierpień 2011 - 16:39

Wstawiłem trochę pliczków do materiałów i tak sobie nieśmiało pomyślałem...może by tak jakiś uprzejmy mod obniżył mi poziom ostrzeżeń? :rolleyes:
oj nie umrzesz ty, chłopaczku, śmiercią naturalną!

#47 Marten

• Salonowiec

• PipPipPipPipPipPip
  • 1728 postów
  • Rok:IV
Napisano 26 sierpień 2011 - 23:06

Powinieneś to zgłosić moderatorom lub administratorom najlepiej przez PM. Ja tak zrobiłem i przez jakiś czas cieszyłem się zerowym poziomem warnów. Tymczasem znowu mi się oberwało ... za Spartę. :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych